Ede Kurreli nimelise preemia pälvis Ketli Tiitsar

03.06.2009
Reedel, 29. mail näituse „Liblikapüüdja Ede Kurrel” avamsel andis Eesti Metallikunstnike Liit üle Ede Kurreli nimelise aastapreemia Ketli Tiitsarile Hop galeriis toimunud näituse "Koduigatsus" eest. EMKL zürii (Tiina Käesel, Leida Ilo, Katirn Amos, Andrei Balašov, Adolfas Šaulys, Krista Lehari) tõstis esile kunstniku koduigatsuse emotsiooni tõlgendust originaalsesse ehtekeelde, mis andis mõistele uue vormi.
Eesti Metallikunstnike Liit annab välja Ede Kurreli nimelist preemiat alates 1998. aastast.

Näitus "Liblikapüüdja Ede Kurrel" on ETDM-is avatud 30. augustini.

1931. aastal Riigi Kunsttööstuskooli (tänase Kunstiakadeemia) metalli- ja portselanimaali eriala lõpetanud Ede Kurrel on meie kutselise ehtekunsti pioneer. Tema enam kui pool sajandit kestnud kunstnikutee algas 1930. aastal Eesti esimesel tarbekunstinäitusel, kus oli väljas üks portselantaldriku kavand.

Ede Kurreli naiselikud ja elegantsed vääriskivide või emailidega ehted on vana hea klassika ja klassika on alati moes. Nii kividesse kui emaili kiindus ta juba oma karjääri algul ning kalliskivide tundmise alal ei olnud talle võrdset. Tema 1959. aastal valmistatud toonitud alumiiniumist käevõrud on üks esimesi näiteid uute, ebaharilike materjalide kasutamisest eesti ehtekunstis. Kunstniku suurepärane materjalitunnetus, oskus erinevaid materjale omavahel kombineerida, uudsed võtted vääriskivide paigutamisel andsid imetlusväärseid tulemusi, materjalide ja värvide harmooniat. Väikesed vaasid, kausid ja puuviljavaagnad kuuluvad Ede Kurreli loomingusse sama kindlalt kui ehted. Järjekindlamalt hakkas ta neid looma 1960. aastatel, ent üksikuid näiteid leidub varasemastki ajast. Kõige maalilisema ja tundeküllasema väljendusrikkuse saavutas kunstnik elektroerosioontehnikas, mis oli eesti kunstis uudne nähtus. Ede Kurreli kunsti lähtealuseks oli loodus, mida ta vastavalt oma karakterile nii vormis kui dekooris edasi arendas.
1946-1968 oli Ede Kurrel Kunstiinstituudis metallikateedri õppejõud.

Pildil: Ketli Tiitsar. "Koduigatsus". Nr. 10. Pross. Kasetoht, puit, hõbe, puuvill. 2008


Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
Telefon: 627 4600
info@etdm.ee
http://www.etdm.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv